fbpx

Каня ви на кратка разходка из Перник. И преди да извадите торбата с вицове за тукашните шофьори бързам да кажа: Да! И аз съм чувала много от тях, но действителността в миньорския град ми показа друго. Ето какво:

Първо: Шофирането в града не е като виц, а си е съвсем истинско. На червен светофар хората спират, по тротоарите не се търкалят болтове и ламарини, а освен Volkswagen Golf из Перник бродят и всякакви други марки автомобили.

Второ: Паркирането е мисия възможна. Ако идвате от София на основните кръстовища има указателни табели. Те насочват къде са музеите и отвеждат към централната зона. А там, в самия градски парк, се шири огромен безплатен паркинг.

Трето: Разходката из центъра е доста приятна. И пешеходна.

Коритото на реката пред Двореца на културата е почистено, а мостовете са украсени с мартеници. В бяло и червено са закичени много дървета и фасади, което придава красиво мартенско настроение в града.

Перник изненадва с интересни музеи, детски площадки, сергии и заведения. Човек лесно може да прекара един следобед в разходка из града, без да се докосва до неговите проблемни и неприятни зони.

Любопитна съм да чуя вашето впечатление от Перник. И да разбера има ли и във вашия град подобна мартенска украса.