fbpx

„Хареса ли ти“ – пита гидът ми, макар да е излишно. Доволното ми лице казва достатъчно. Дворецът „Кинта де Регалейра“ надмина очакванията ми. Позволи ми да се разходя из невероятните му градини в спокоен и слънчев ден и дори да помечтая какво би било, ако притежавах това място дори и за кратко.

Готическото имение се намира в Синтра. Отличава се с екстравагантна  фасада, лабиринт от тунели и пещери, градини с изумителна растителност и кладенец, превърнал се в символ на двореца.

Кладенецът наподобява кула, обърната наопаки. Постройката е с големина от двадесет и седем метра. Историците смятат, че тя пресъздава деветте кръга на Ада. Спираловидна стълба отвежда дълбоко към земята, а през отвора й проникват снопове светлина и мистичност. Мястото е необичайно и едновременно с това вълнуващо.

„Добре че са построили този дворец в началото на миналия век“, казва моят водач. „Днес подобно нещо нямаше да се случи. Щяха да подложат на обсъждане архитектурата, да спорят за външния вид, да обсъждат какви растения да има и нямаше да се получи същия резултат.“

Човекът е прав. Кинта де Регалейра бил придобит на търг от Антонио Монтейро през 1893г. Екстравагантният милионер закупил и няколко околни имота, а после наел архитекта Луиджи Манини да проектира двореца. Той бил завършен през 1911 година, но работата по поддръжката му не спира и до днес.

Ако искате да се разходите из това необикновено място ви съветвам да си вземете билети предварително, да дойдете сутрин рано и в никакъв случай със собствен автомобил. Потокът от туристи в Синтра е огромен, улиците са тесни, а капацитетът на паркингите е силно ограничен. Въпреки това срещата с Кинта де Регалейра си заслужава. Отделете й поне два часа и помечтайте в градината също като мен.