fbpx
Това е язовир Въча, едно от най-изумителните места в Родопите. Разположен е на 170 км от София и на 50 км от Пловдив.
Последният участък от пътя е с доста завои и трудно може да се кара с повече от четиридесет километра в час. Гледките към язовира и есенната премяна на гората обаче напълно си заслужават усилието.
За да видите местността от птичи поглед трябва да се разходите по екопътека Чилингира. Дължината й е почти два километра, а маршрутът разкрива невероятната красота на язовир Въча.
Екопътеката започва точно до ресторант Чилингира. На паркинга му може безплатно да оставите колата си. После пресичате пътя при указателната табела и започвате изкачване право нагоре. Началото е с няколко стръмни стълби, като наклонът продължава по целия маршрут.
Добре е да си носите вода и слънцезащитен крем, защото при безоблачно небе слънцето тук е изключително силно. Изминаването на целия маршрут в двете посоки трае около два часа и зависи от физическата ви подготовка и от това колко пъти ще отдъхвате, докато се любувате на гледките. А поводи за спиране и снимане има на всяка крачка. Вижте кадрите и се убедете сами!