fbpx

Точно такива балкони харесвам! Просторни, с достатъчно място за маса, столове и евентуално шезлонг. И най-важното, с красива панорама. Балконът от снимката обаче е специален. Той не просто гледа към морето, а буквално живее с него.

Запознах се с този балкон преди няколко години. Харесахме се от пръв поглед и заживяхме заедно в продължение на седмица.  Първата ми работа сутрин бе да си налея кафе и да го изпия в неговата компания. После си правех закуска от препечени филийки, масло и ароматен испански кашкавал. Хапвах ги, наслаждавах се на водната шир и наблюдавах бавното събуждане на Порт де Поленса.

Този крайбрежен курорт се намира на испанския остров Майорка. Самият град Поленса е автентичен и изключително приятен. Разположен е на шест километра навътре в планината, но както знаете, аз предпочитам морето. Затова избрах пристанищната зона, апартамент на първа линия и събуждане с прекрасна гледка. Разполагах с кухня, спалня, дневна с огромни прозорци и разбира се, с ето този балкон. През деня си казвахме „Довиждане“, защото исках да опозная всяко кътче от Майорка.

 

Красотата и разнообразието на този остров са изумителни. В основния град – Палма де Майорка, животът кипи на пълни обороти. Центърът на нощния живот е Магалуф, а семействата с малки деца се стичат на по-спокойни места като Порт де Алкудия или Солер. На острова има идеални условия както за сърф, колоездене и планински преходи, така и за лежерно мързелуване край брега.

Признавам си, една седмица се оказа недостатъчна да опитам от всичко, което си бях набелязала. Затова смятам някой ден да се върна на моя балкон в Порт де Поленса. Сградата се нарича „Anita Apartments”, а собствениците на жилищата са мили и винаги готови да съдействат.

Всъщност, за вас балконът може би няма такова значение. Обикновено хората избират мястото за настаняване според цената, а подобни гледки са екстра, за която се плаща допълнително.

Напоследък обаче, аз упорито избягвам хотелските комплекси. Предпочитам възможността да се почувствам като истински жител на мястото, макар и само за няколко дни. Харесва ми да посрещам изгревите по пантофи и с разрошени коси, да изпращам залезите на чаша вино и да се взирам в морето до безкрай. Така, както го правят онези, за които ваканцията никога не свършва. Просто защото живеят в Порт де Поленса и разполагат с балкон като моя.