fbpx

Тунис е идеално място за онези, които искат да видят частица от Африка, без да нарушат сериозно зоната си на комфорт. В тази страна има невероятни контрасти: от лъскави хотели, скъпи яхти и модерни ресторанти до хора, спящи по улиците. От вас зависи дали и доколко ще се впуснете в опознаване на истинския Тунис извън туристическите комплекси.

Според мен това е дестинация, която си струва посещението. А ето какво е важно да знаете, преди да се отправите натам.

ВРЕМЕТО:

Тунис е в Африка, но не навсякъде на континента цари вечно лято. Ако планирате посещение в страната за новогодишните празници, то най-добре е да запълните престоя си с разходка из нейните забележителности.

През декември и януари по крайбрежието на северна Африка често вали дъжд. Дори да имате късмет със слънчево време, то морето пак няма да става за плуване. Средните температури на въздуха и водата в тази част от годината гравитират между 14 и 18 градуса през деня. Това означава, че топлите връхни дрехи са задължителни, а бански костюм ще ви е необходим само в случай, че имате отопляем басейн в хотела.

МЯСТОТО:

Ако пътувате с чартър, то най-вероятно ще трябва да избирате настаняване в Хамамет, Сус или Монастир. И трите града са с развита туристическа инфраструктура и разнообразни по категория хотели. Персоналът говори по няколко езика и няма да срещнете трудности с комуникацията.

  Не бива да се притеснявате и от факта, че Тунис е мюсюлманска държава. Жителите на крайбрежните райони отдавна са свикнали с гледката на полуголи тела по бански. При посещение на религиозни храмове, музеи и отдалечени региони във вътрешността обаче, е за предпочитане да избягвате оскъдното облекло.

ЕКСКУРЗИИТЕ:

В Тунис определено има какво да се види. Преди идването ми в тази страна не я асоциирах с конкретна забележителност. След едноседмичния ми престой обаче, мога да кажа, че бях очарована от срещата с амфитеатъра в Ел Джем. Останките му са внушителни и изключително добре запазени и до днес.

    В списъка на интересни места бих включила още град Кайруан. Обикновено тук туристите посещават Голямата джамия, но аз се впечатлих много повече от Джамията на бръснаря, чиято фасада е покрита с великолепни цветни плочки. Ще добавя едноименната столица Тунис, музея “Бардо”, руините на Картаген и крайбрежното бижу Сиди бу Саид.

Най-добре е да обиколите изброените дестинации с местен водач. Сигурна съм, че на рецепцията на хотела ще ви предложат такъв. Може да си сформирате малка група от четири или шест човека и да пътувате с индивидуален гид и миниван. Така ще се придвижвате значително по-бързо между отделните забележителности и сами ще определяте времето, което да прекарате на всяко от местата.

Наясно съм с факта, че част от пътуващите искат просто слънце, отдих и минимално надникване в тунизийската действителност. За тях препоръчвам настаняване в Ясмин Хамамет. Курортът е построен за туристи, разполага с широк булевард, палмови дървета и ресторанти с отлично обслужване. Има медина със змиеукротители, фокусници и гълтачи на огън.

    В нея може да се снимате с камила, да пиете ментов чай, да си купите сувенири и да си спестите гледки, които вероятно не бихте харесали в истинския Тунис. Макар че, според мен, именно пъстротата и контрастите в тази страна я правят толкова вълнуваща и пълна с изненади.