fbpx
Град Стамболийски се оказа невероятна изненада. Намира се между Пловдив и Пазарджик. Обитава се от около 11000 жители, които водят скромен провинциален живот.
През центъра на града минават железопътни релси. От едната им страна остава централният площад, няколко добре подредени улици с ресторанти и магазинчета. От другата има градска градинка, която носи името Екологичен парк.
Още щом зърнах въпросния парк ми се прииска да съм дете. Вероятно това е една от най-добрите детски площадки, които съм виждала в България. Просто не очаквах да попадна на такава точно в Стамболийски.
Екопаркът е разделен на две зони – за малки и за по-големи деца. Съоръженията са нови, чисти и здрави. Повечето са от дърво и са добре обезопасени. Има пързалки, въжен тролей, мрежи за катерене и какво ли още не. За родителите има пейки, автомати за кафе и вода и достатъчно количества кошчета за боклук.
Екопаркът е заобиколен от жилищна част. Под блоковете има супермаркет и няколко заведения. Настилката и тротоарите се обновяват и мястото се пълни с живот.
Не само големите градове заслужават подобни паркове, а и малките, какъвто е Стамболийски. Тук вложените средства по проекта са усвоени правилно и това личи. Дано има повече подобни инициативи, които да осигуряват добри условия за живот на младите семейства извън столицата.