fbpx

Енергия – това е думата, с която бих определила Ню Йорк. Този град денонощно ври и кипи от живот, събития и емоции. Трудно може да се направи списък на онези неща, които човек задължително трябва да види, за да докосне магията му. Аз обаче ще опитам. Ето моите пет:

Храната

Знаете ги всички онези филми, чието действие се развива в Ню Йорк, но главният герой, който всъщност е гангстер, е с италиански корени. В сюжета задължително присъства сцена, в която цялата фамилия е на трапезата и споделя типична италианска вечеря.

Не останах очарована от заведенията, предлагащи американска кухня. Може би защото не ме блазнят нито бургерите, нито фюжън храната, нито  безплатното доливане на лимонада. Сигурно затова харесах място, което носи духа на Ню Йорк и сервира италианска кухня. Нарича се Eataly Flatiron и представлява комбинация от магазин, бар и ресторант. В това убежище от забързания градски ритъм може да си позволите ценни минути спокойствие. И да хапнете салатата с рукола и бурата или вкусна паста по класическа рецепта.

Културният афиш

Не харесвам думата задължително, но ако все пак задължително трябва да включите нещо в културната си програма, то нека е представление на Бродуей. Мюзикълът „Цар Лъв“ например. И без подигравки моля, не става дума за детска пиеса в куклен театър. Продукцията е толкова мащабна, че ви гарантирам – ще подсмърчате от възхищение от началото до края на спектакъла. За скептиците ще спомена, че на представлението, което посетих, присъстваха максимум три деца в ученическа възраст.

Нощният живот

Клубният афиш на града може да задоволи всеки вкус, но моят избор е Blue Note. В този култов джаз клуб гостуват музиканти от ранга на Дейв Брубек и Артуро Сандовал. Те буквално ви свирят на ухото, докато се наслаждавате на питието си. На съответната цена, разбира се.

Пазаруването

Не е нужно да сте шопинг маниак, за да се отдадете на разточително пазаруване в Ню Йорк. Да, тук има от всичко по много, затова ето няколко места за всеки джоб. Ако нямате лимит в бюджета започнете от Bergdorf Goodman и завършете в Neiman Marcus. Щом държите на класиката – непременно се отбийте в Macy`s. За онези, които предпочитат аутлет пространства – Filene`s basement и Century 21 имат всичко.

Гледките

Град като никой друг, това е Ню Йорк. По улиците му витае една толкова специфична атмосфера. Но за да усетите мащабите на Манхатън, най-добре погледнете града отвисоко. Рокфелер център предлага фамозна панорама, която няма да забравите никога. Подробности за резервацията на билети може да намерите на www.rockefellercenter.com.