fbpx

Изтичат финалните минути от представлението, наречено „Приказна есен“. Много скоро вятърът ще напомни за себе си и с един замах ще отнесе листата и цялата есенна премяна. Затова ви предлагам три места, където да уловите красотата на отминаващия сезон.

С КОЛА

Чували ли сте за местността Свети Константин? Обявена е за курорт с указ на цар Фердинанд, а от миналата година е преобразувана в село. Всъщност мястото представлява няколко поляни и многобройни отлично поддържани вили. Пръснати са сред разкошна гора, а най-голямо впечатление прави липсата на огради между къщите.

Най-лесният начин да стигнете до Свети Константин е като се спускате от стената на язовир Батак в посока Пещера. Пътят е в добро състояние и се минава лесно, въпреки многобройните завои. Свети Константин е на пет километра от язовира, а участъкът от местността до параклиса на „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ е изключителна наслада за сетивата.

С ВЛАК

Пътуването с теснолинейката се възроди през последните години. Ако сте склонни на подобно приключение, то аз ви препоръчвам участъка след село Варвара. Щом започне изкачването към Велинград, пътят на релсите се вие край реката и разкрива невероятни гледки. Любимата ми част са тунелите след спирка Марко Николов.

Наясно съм, че подобно пътуване е по-сложно, защото трябва да се върнете с друг транспорт до изходната си точка. Ако този факт е в състояние да ви откаже, то минете по маршрута с кола и ви обещавам, че ще останете възхитени от панорамата наоколо.

ПЕША

Горнобанският манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ се намира в Люлин планина. Малък е и често вратите му са затворени, но въпреки това разходката до него си заслужава.

Изходна точка за манастира е квартал Горна Баня, до който се стига и с автобус 103. На края на улица „Пъстроцветна“ има спирка и малък паркинг, където да оставите колата си и да влезете в гористия участък на пътя. Няма начин да объркате маршрута – стар асфалтов път се изкачва леко нагоре и само след петнайсетина минути бавен ход отвежда до портите на храма.

На връщане може да си направите пикник в района на „Бонсови поляни“ в компанията на октомврийско слънце и есенна красота.