fbpx
Това е хижа „Белчински рай“. Намира се на половин час пеша от Цари Мали Град. Комплексът е изключително популярен и вероятно много от вас са го посещавали. Ако сте пропуснали разходката до хижата обаче, то ви съветвам в най-скоро време отново да се върнете тук.
Ето и подробности за маршрута:
Оставете автомобила си на паркинга и застанете с лице към фуникулара. От двете му страни има пътеки, които отвеждат до крепостта. Тази отдясно е много стръмна и съставена предимно от стълби. Лявата е по-полегата, с доста завои и повече места за отдих.
Която и пътека да изберете, след максимум тридесетина минути ще се озовете пред входа на Цари Мали Град. Тогава тръгнете покрай лявата част на крепостните стени. Подминете въжените съоръжения и конете, с които се правят разходки срещу заплащане.
Продължете през поляните наляво. Ще видите табела и ясна пътека със следи от високопроходими автомобили. Наклонът по нея е малък и няма изкачване, а прилича на приятна горска разходка.
Хижата се намира на красива поляна. Под дърветата са пръснати различни фигури на животни, издялани от дърво. Има люлка, места за сядане и огнище с покрив и маси. В хижата може да се хапва, но е добре предварително да проверите дали ресторантът работи.
    В момента наоколо ухае на пролет. Природата се събужда и цъфти. Обичам такива преходи и места, защото те олицетворяват моето виждане за рай в България. А кое или къде е вашето?