fbpx

Световното първенство по футбол вече стартира. Негов домакин е Катар – малко емирство, разположено на брега на Персийския залив. Столицата му Доха е космополитен град, който много харесвам. Разказвала съм ви за него, а днес ще обобщя защо си си струва да дойдете тук:

БЛИЗО, УДОБНО И ТОПЛО
Свърши ли лятото всички копнеем за уикенд бягство на топло, а Катар е идеална дестинация за тази цел. От София до Доха има директен полет с продължителност около пет часа. Три или четири дни са достатъчни за разглеждане на интересните места в страната и за събиране на слънце в някои от крайбрежните й хотели.
    В Доха живеят и работят специалисти от цял свят. Не са малко и туристите, които запълват времето си между два полета в обиколка на Перлата или шопинг край стария пазар Сук Уакиф в центъра. Тук акостират и круизни кораби, затова не се изненадвайте, че градът гъмжи от чужденци, а английският език е толкова разпространен.
Както може да се очаква по време на футболното първенство местата за настаняване са изчерпани, а цените на самолетните билети са силно завишени. След края на световното обаче, Катар ще се върне към обичайния си ритъм на живот и спокойно може да го включите в плановете си.
ОГРАНИЧЕНИЯТА СА МИНИМАЛНИ
Много хора зачеркват страните от Близкия изток заради исляма и наложените от него традиции. За разлика от по-консервативните страни, в Катар ограниченията за туристи са съвсем поносими. Свеждат се до забрана да се консумира алкохол извън хотелите и да не се снимат военни обекти, но това май важи за повечето страни.
В Доха жените не трябва да покриват косите си, напротив. Могат да се разхождат сами, да носят къси рокли и да си поръчват наргиле в заведенията.
В хотелите положението е както във всеки курорт – алкохолът е скъп, но пък обслужването и атмосферата си заслужават.
ВКУСНО Е
С това май трябваше да започна. Докато избирах снимки, с които да илюстрирам този текст, установих следното. При второто ми посещение в Доха, мога да обобщя визитата си с една дума: Храна!
Харесвам кухнята в тази част на света. Хумус, мутабел, хляб със затар, кюнефе, патладжани с кисело мляко, пресен нар с аромат, какъвто у нас въобще не познаваме… Щом ги има и там съм и аз! А вие? Харесвате ли арабските ястия? И бихте ли се изкушили от кратка почивка в Катар, ако тя е на адекватна цена?