fbpx

Това е Кремиковският манастир Свети „Георги Победоносец“. Разположен е в покрайнините на София и вероятно е познат на много от вас. За онези, които още не са идвали тук, ще споделя следното: Умишлено избрах това да е първата българска дестинация, която да представя през 2023-та година. Исках мястото да е символно, точно както това.

Идвала съм в този храм няколко пъти, но при последното ми посещение той бе неузнаваем. Изминах разстоянието от центъра на София дотук за по-малко от тридесет минути и оставих колата на големия паркинг пред входа.

Бе късна есен, но слънцето все още успяваше да топли. Храмовият двор бе преобразен и многобройни цветя посрещаха поклонниците. Алеите бяха почистени, а над пейките се разнасяше чуден боров аромат.

Запалих свещ, пообиколих наоколо и влязох в магерницата, където имаше боб и таратор за обяд. Нахраних се и за финал отидох при животните, които отскоро живеят край оградата на манастира.

Хареса ми, че това място е върнато към живот и се стопанисва с толкова грижи и любов. Дано повече религиозни и културни паметници у нас последват съдбата му през новата година. В България е пълно с интересни и непознати места и си пожелавам да се срещнем на някое от тях.  Желая ви успешна седмица!