fbpx
Това е летовището Розовски вриз. Намира се на 12 километра от Брацигово в северните склонове на Родопите. Представлява местност със стотина вили, многобройни поляни, пътеки и детски площадки. Има хотел, който работи само през лятото. Може да отседнете и в някоя къща, в която се отдават стаи под наем.
Розовски вриз олицетворява България такава, каквато бих искала да я виждам. Заслужава си да посетите това омагьосващо място. Ето защо:
НЯМА ОГРАДИ
Знаете как е в страната ни – първата работа на българина е да вдигне зид, за да не се вижда какво има в двора му. А тук къщите нямат огради. Може да видите кой е седнал на масата пред вратата си и с какво се храни. Може да чуете разговорите, които води и дори да го поздравите с „Добър ден!“. Просто така, от учтивост, нищо че не се познавате.
ЧИСТО Е
Както навсякъде, така и тук има боклуци. Обаче стоят в кофите, защото там им е мястото. Не зная как се постига подобно нещо и защо в Розовски вриз са успели, а на други места се проваляме.
ТИХО Е
Толкова тихо, че се чуват птиците. И листата. И пчелите. Човек чува дори стъпките и собственото си дишане. Няма крясъци, чалга, клаксони и нерви. Може би защото никой не бърза за никъде, а хората са наясно, че важното време е само тук и сега.
ИМА ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ
Здрави са и добре поддържани. В пясъчника е пълно с играчки, тротинетки, буталки, кофички и лопатки. Не изчезват още на първата нощ. Люлките се движат без да скърцат. Всеки, който използва нещо, го пази и уважава.
ИМА ПЪТЕКИ, ПОЛЯНИ И ЧИСТ ВЪЗДУХ
Тук има всичко, което аз обичам. И няма абсолютно нищо за някой, който предпочита висене в мола, шопинг, превъртане на гуми и демонстрация на възможности.
Иска ми се да намирам повече подобни места в България. Природа имаме, просто трябва хората да я ценят, както го правят тези, които живеят в Розовски вриз.