fbpx

В продължение на месеци попадах на стотици снимки от екопътека Искър-Панега. Мястото ми се струваше колкото красиво, толкова и туристическо, но все пак реших да го посетя.

Направих го по моя си начин. Озовах се в началото на пътеката в средата на работната седмица, около час и половина преди затварянето на парка. Денят беше слънчев, но алеите тънеха в сянка, а студът щипеше бузите.

Посетителите приключваха разходката си и напускаха един след друг. Каяците спяха под зимно покривало, водните колела бяха паркирани край моста, а една от лодките бе разглобена за ремонт.

В този момент късметът ми проработи. Появи се втора лодка. Здрава, свободна и достатъчно голяма, за да побере мен и приятелите ми. Тръгнахме по течението и успяхме да видим всичко онова, за което мечтаех от доста време.

Скалите се оглеждаха във водата. Дърветата се поклащаха от вятъра, а отраженията им бавно танцуваха в реката. Над главите ни се редуваха дървени мостчета, а край ръцете ни се обикаляха патици и лебеди в очакване на някаква храна.

Стигнахме чак до плаващите къщички в язовир „Синдиката“ и се върнахме обратно миг преди паркът да затвори. Пропуснах разходката по алеите, но не съжалявам. Видях Искър–Панега в различна светлина, без хора и шумотевица. Надявам се, че снимките ще ви пренесат край водите на това очарователно място. Ето и подробности, ако решите да го посетите в скоро време:

ПЪТЕКАТА:

Екопътека Искър-Панега е едно от най-популярните места за разходка сред природата. Разположена е на около час и половина с кола от София, непосредствено преди входа на град Луковит. Трасето е добре поддържано и предлага красиви гледки през всички сезони.

Пътеката се вие около реката. Има по-сериозен наклон само в първите 200 метра, но този участък може да се заобиколи. Маршрутът е подходящ дори за малки деца, а по протежението му са изградени беседки и пейки.

ЦЕНИТЕ:

Ако изберете разходка по вода, то имайте предвид, че през лятото и през почивните дни реката буквално гъмжи от превозни средства. Затова опитайте да дойдете тук през седмицата.

Наемът на лодка е 10 лева на възрастен и 5 лева на дете. В малка лодка удобно могат да се настанят шест човека и капитан, като  има и по-големи за организирани групи.

Водните съоръжения се наемат от моста, разположен малко след началото на екопътеката. Пътуването от него до плаващите къщички в язовир „Синдиката“ и обратно трае почти един час.

ПРЕДИМСТВАТА:

Пътуването по вода ще ви покаже участъци, които няма да видите от екопътеката. Ако държите да се разходите и на сушата, то може да изминете разстоянието по вода само в едната посока. Когато на връщане стигнете до облагородената част на Искър-Панега може да помолите вашия капитан да ви остави край мостовете при скалите. Така ще извървите маршрута наобратно пеша и ще видите още от прелестите на екопътеката.