fbpx

Чували ли сте за скалния манастир „Свети Никола – Глигора“? Това е сред най-аскетичните и мистични места, които съм посещавала в страната ни. И днес, на Никулден, ще ви разкажа повече за храма и как да стигнете до него.

РАЗПОЛОЖЕНИЕТО:

Манастирът „Свети Никола – Глигора“ се намира недалеч от Карлуково. Погледнете точната локация в google maps и ще се ориентирате лесно за посоката.

Ако шофирате към психиатричната болница на града, малко преди входа й ще видите разклон с указателна табела за храма. Там завийте вдясно и продължете да карате още около три километра. Пътят е чакълест и е проходим с бавно шофиране.

Някога оттук се е движел влак. После траверсите са извадени и струпани на огромни купчини от лявата страна на пътя. От дясно се вият водите на Искър, а между дърветата се откриват живописни гледки към коритото на реката.

Първо ще минете през масивна дървена порта, а след това ще стигнете до единственото разширение, където може да паркират 5-6 автомобила. Оставете колата си и се пригответе за сериозно изкачване.

МАНАСТИРЪТ:

Храмът е разположен високо в скалите. За да стигнете до него ще трябва да изкачите доста стъпала. Упражнението не е непосилно, а и панорамата отвисоко си заслужава усилието.

Входът на манастира е широк, стените са изрисувани с икони, има книги и свещи на разположение за поклонниците. В скалите над основната част съществува своеобразен втори етаж, за който се предполага, че някога бил обитаван от отшелник.

ПРЕЖИВЯВАНЕТО:

Озовах се тук в края на един есенен ден. Други посетители нямаше и успях да почувствам колко специално е това място.

Останах дълго на каменната маса край реката в подножието на манастира и се насладих на  прелитащите птици и техните крясъци. Налях си вода от аязмото и си обещах, че ще се върна тук някоя сутрин. Така бих имала достатъчно време, за да извървя екопътека „Седмовратица“, която също стига до портите на манастира.

Препоръчвам ви да видите екопътека “Искър – Панега”, разположена в същия регион. Повече за нея може да прочетете в линка: https://worldofvera.com/2021/11/04/ekopateka-iskar-panega-razhodka-lodka/