fbpx

Днес е Международният ден на планината. Затова напълнете раницата си с храна, сложете си топли дрехи, удобни обувки и елате с мен на поход в Рила. Ще посетим хижа „Чакър войвода“. Маршрутът е лек и много красив, а ето и най-важното за него:

Отправна точка за хижата е курортът Боровец. Качете се на Ситняковския лифт, а после се пригответе за приятна едночасова разходка до „Чакър войвода“. Няма как да се изгубите, защото от последната станция на лифта до самата хижа има многобройни табели, които сочат вярната посока.

Пътят е широк и се вие между боровете. В началото минава покрай двореца Ситняково, който не е отворен за външни посетители. Следва преход през гората, където наклонът е минимален и трасето е подходящо дори за семейства с малки деца.

Направих моята разходка в разгара на лятото, обаче съм сигурна, че идването тук си заслужава и през зимните месеци. Пътеката не е панорамна, но тишината и боровият аромат компенсират липсата на гледки.

Със спокоен ход ще стигнете за около час до хижата. Самата постройка е на два етажа. Има базисни условия за спане и ресторант с прилична храна. Пред хижата има голяма слънчева поляна, на която да отдъхнете или да си направите пикник.

Преди да слезете обратно надолу подновете запасите си с вода, защото единствената чешма е пред хижата. Малко преди да се качите на лифта може да завиете вляво. Там ще се озовете на Ситняковската скала, откъдето има панорама към върховете на Рила.