fbpx
Може! Знам го, защото го видях с очите си! В началото със сигурност не е лесно. Започва се с добра идея и хора, които да повярват в нея. После да намерят средства и да я реализират. Постигнатото трябва да се съхрани и поддържа непрекъснато, но усилията си струват и днес ще ви докажа защо.
Това са снимки от Пазарджик. Типичен провинциален град, в който хората се борят с безработица и битови проблеми. В свободното си време обикалят пешеходните улици или отдъхват на Острова на свободата. Това е парк, разположен на река Марица и превърнат в истински градски оазис.
Тук има малка, напълно безплатна и перфектно поддържана зоологическа градина. Обитава се от тигри, елени, зайчета, понита, лами и маймунки. Има кът с големи фигури на динозаври, с които децата обичат да се снимат.
От зоната с многобройни криви огледала кътни непрекъснат смях. До нея са пръснати фигури на приказни герои и гигантски стол, пред който всички позират.
Няколко атрактивни люлки привличат младежите от града, а по-големите мерят сили на игрището за футбол в колодрума.
На Острова не се допускат домашни любимци и колоездачи, но децата са добре дошли със своите тротинетки и ролкови кънки. Мястото е озеленено и стопанисвано добре. Има пейки, тоалетна и няколко будки за храна. Човек може да се разхожда на слънце, да поседне на сянка, да се радва на животните или да се забавлява като малко дете с кривото си отражение в някое огледало.
Иска ми се да виждам повече подобни места в България. Оправданията, че няма пари или никой не пази ги знаем наизуст. Обаче Островът на свободата е живо доказателство, че има изключения. Че с умело инвестиране от управата на града и при грижа от жителите на Пазарджик подобни оазиси могат да съществуват.