fbpx
Седмичната прогноза вещае дъжд, а синоптиците настояват да избягваме дълги преходи в планината. Затова разрових архива ми с пътувания и избрах тези три дестинации. Приятни са за разходка и могат да бъдат посетени в рамките на половин ден.
Обединява ги фактът, че до тях се стига с автомобил. Може да паркирате своя на метри от съответната забележителност и при евентуален порой бързо да се скриете в колата си.
КОСТЕНСКИЯТ ВОДОПАД
Това е един от най-лесно достъпните водопади в България. Разположен е край Костенец, почти по средата на пътя между София и Пловдив. Районът около водопада е облагороден, има голям паркинг, няколко ресторанта с детски площадки, дори сергии със сувенири.
От паркинга до водопада се стига за няма и десет минути. Единственото препятствие са няколко стъпала, които отвеждат до площадката за снимки в подножието на пръските. Мястото е красиво, но в почивни дни може да бъде доста оживено.
КРЕПОСТТА ТРАЯНОВИ ВРАТА
Крепостта е разположена в непосредствена близост до отбивката за Костенец на магистрала Тракия. Идвала съм тук преди и след реновирането на това историческо място.
Сега крепостта е почистена, а стените са възстановени. Поставен е макет и няколко информационни табели, които разказват за славното минало на прохода.
КАЛУГЕРОВСКИ МАНАСТИР
Манастирът „Свети Никола“ се намира в края на село Калугерово. Ако се движите от София в посока Пловдив, десетина километра след Траянови врата ще видите отбивката за Калугерово. Слезте от магистралата и продължете още около петнадесет минути по асфалтовия път, който буквално свършва в манастира.
По-голямата част от храма вече е реновирана. Дворът е малък, но добре поддържан. Най-голямата находка за мен се оказа манастирската реколта от плодове и зеленчуци. Не пропуснах да си заредя багажника с превъзходни продукти и горещо ви препоръчвам сладкото от едри къпини и манастирската лютеница.
Надявам се тези места ви допаднат и очаквам да споделите вашите дестинации за кратко бягство от скуката.
Идеи за манастири, които да посетите, може да видите тук:
Баткунски манастир: https://worldofvera.com/2021/04/25/batkun-monastery/
Дивотински манастир: https://worldofvera.com/2020/07/24/monastery-divotino/.