fbpx

Това е Боянското езеро. Облякло е есенните си дрехи и точно сега изглежда нереално красиво. Затова ви каня на разходка до него. Следват подробностите.

КЪДЕ Е:

Боянското езеро се намира на Витоша. Разположено е на километър и половина от софийския квартал Бояна. Изкачването до него отнема около 45 минути. Теренът е с лек, но постоянен наклон, който се увеличава само в последните метри.

Маршрутът е популярен сред семейства с деца, велосипедисти и жители на София, които идват тук с домашните си любимци. За моя изненада чух френска и испанска реч по пътеката. Това  показва, че мястото е интересно дори за чуждестранни туристи.

КАК ДА СТИГНЕТЕ:

Ако идвате с личен автомобил е най-добре е да го паркирате на улиците около Боянската църква. Те се наричат „Момина скала“, „Поп Евстати Витошки“ и „Боянско езеро“. Краят и на трите е в гората, точно където започва на пътеката.

  За да дойдете дотук с градски транспорт използвайте автобус 107 и слезте на спирка „Боянска църква“.

В началото на гората има няколко стъпала. Изкачете първите двадесетина от тях и после завийте вляво.

Очаква ви приятен преход през гората. Пътеката е маркирана в бяло и синьо, има и много табели.

По пътя има чешма, а малко преди езерото е изграден параклис. Сред камъните стоят икони, като мястото носи името на Свети Пантелеймон.

БОЯНСКОТО ЕЗЕРО:

Самото езеро е изкуствено създадено в началото на миналия век. Преди това тук е имало блато.

Около водата се вие тясна пътека. Няма пейки, но има дървета и камъни, на които човек може да седи и да се наслаждава на есенните багри. А, уверявам ви, на живо те са много по-впечатляващи.

Още есенни маршрути може да видите тук:

Хижа “Камен дел”

Язовир “Смолско”

Язовир “Душанци”