fbpx

Времето ще бъде прохладно. Ще има шарена сянка, водни пръски и боров аромат. Така е, защото днес предлагам да избягаме от жегите на големия град и да се разходим из екопътека „Бели Искър“.

Началото й започва десетина километра след град Самоков. Подминавате село Бели Искър и продължавате още около два километра по асфалтовия път. Състоянието му не е идеално, но с бавен ход се минава без проблеми.

От ляво ще видите новопостроен параклис. Малко след него може да оставите автомобила си и да продължите нататък пеша.

Екопътеката започва с голяма информационна табела. От нея става ясно, че дължината й е седем километра. Теренът е сравнително равен, затова разстоянието се изминава за под  четири часа с почивките в двете посоки.

Маршрутът следва течението на реката. От едната й страна минава през гората, а от другата по асфалтов път. По протежението на пътеката са изградени осем моста, които свързват двата пътя. Така в момента, в който решите, че вече сте уморени, може да пресечете някой мост и да се върнете в началото по асфалтираната част, която е значително по-кратка.

Според мен „Бели Искър“ е една от най-добре поддържаните екопътеки у нас. Има места за отдих, заслон на финалния участък, както и панорамна площадка.

Изкачването до нея е единственият стръмен участък, който може да изминете по желание, но гледката отгоре си струва усилието.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Отделете си поне половин ден за да се насладите на разходката си в тази част на Рила. Донесете си вода и сандвичи, защото на пътеката няма заведения за хранене. Добре е да сте с шапка и обилно количество слънцезащитен крем.

Маршрутът може да се извърви дори от възрастни хора, малки деца и майки с детски колички, защото асфалтовата част е лесно проходима. Макар, че не се вие през гората, тя разкрива достатъчно красиви гледки към реката и мостовете.

Още идеи за разходка може да видите тук:

Розовски Вриз: https://worldofvera.com/2021/05/25/rozovski-vriz/

Екопътека Чилингира: https://worldofvera.com/2020/10/12/vycha-rhodopi/

Язовир Пчелина: https://worldofvera.com/2020/11/26/pchelina-dam/