fbpx

Днес ще ви предложа разходка до три язовира, разположени близо до София. Бреговете им предлагат спокойствие, красиви гледки и прохлада в задаващите се летни горещини.

 

ЯЗОВИР ИСКЪР

Отстои на 50 км. от столицата. Повечето хора приемат язовира за част от пейзажа по пътя към Боровец. Понякога спират в крайпътните заведения, без да се разходят или да отдъхнат край водата. Истината е, че на Искър има добри условия за бягство от градското ежедневие, но при едно условие:  Много е важно кога и в коя част на язовира ще попаднете.

От страната на вилна зона Щъркелово гнездо брегът е близо до пътя. Това означава, че боровата сянка върви с известна доза автомобилен  шум.

Край местността Лавандулите има открити пространства, които са много слънчеви и по-подходящи за посещение през пролетта. В района с каравани и палатки в южната част на язовира чистотата на водата за съжаление не е на ниво.

За да се ориентирате къде може да се спи, да се хапва или да се вземе джет под наем отворете google maps и се разходете по бреговете на язовир Искър. Сигурна съм, че ще намерите място, което да пасне на вашия вкус.

ЯЗОВИР ОГНЯНОВО

Разположен е на 40 км. от София, малко след град Елин Пелин. Язовирът е оживен, защото през топлите дни тук често нощуват хора с палатки и каравани.

До язовирната стена има рампа за спускане във водата. Затова мястото е предпочитано и от онези, разполагат с лодки и каяци.

За да си намерите уединена и красива част за пикник край язовира е добре да дойдете с високопроходим автомобил. В противен случай ви очаква известно ходене пеша. Ако отдъхвате в района за по-дълго си струва да се разходите до църквата в Голема Раковица и до музея на Елин Пелин в съседното село Байлово.

ЯЗОВИР БЕРСИН

Намира се на 90 км. от София, в околностите на град Кюстендил. На територията му се практикува състезателен риболов. Това означава, че рибарите снимат улова си и задължително го връщат обратно във водата.

Берсин е един от най-чистите язовири, които съм посещавала. Под боровете и по поляните наоколо липсват консервни кутии, кукички или други опасни предмети.

Мястото се охранява. Край водоема няма възможност за нощувка. Повече за условията и цените за риболов може да научите от фейсбук страницата на язовира.

Информация за още язовири в страната ни може да намерите тук:

Язовир Чорбаново: https://worldofvera.com/2021/05/11/rodopi-chorbanovo-dam/

Язовир Пчелина: https://worldofvera.com/2020/11/26/pchelina-dam/

Язовир Душанци: https://worldofvera.com/2020/11/14/autumn-dushanci-dam/